pátek 12. září 2014

Supplementy

Pokud jste začali hubnout, na 110% jste narazili na supplementy. Ať už proteiny, spalovače tuků nebo různé shaky na nahrazení jídla, něco na vás skrz blikavou reklamu s fitness modelkou křičelo "kup si mě". Jsou ale supplementy doopravy tak potřebné a účinné, jak praví reklama?


Existuje nepřeberné množství prášků, tabletek, gelů a co já vím čeho, většina vám však pomůže zhubnout leda vaší peněžence. Každopádně jsou i dobré a účinné doplňky stravy a na ty se v tomhle článku zaměřím. U každé kategorie Vám hodím odkaz i na konkrétní výrobek, z linkování nemám žádný profit a dělám to jen z mého přesvědčení o kvalitě daného výrobku.

Kategorie budou řazeny podle důležitosti.

1) Vitamíny / minerály
Každý člověk potřebuje adekvátní přísun vitamínů a minerálů, jenže se zhoršující se kvalitou stravy se zmenšuje množství těchto látek a proto je potřeba je doplňovat jinak. 
Co používám já - Multivitamin 13 + C - kupoval jsem z body-testu protein, tak jsem vzal i tady ten multivitamín.
Zinek + Meď - Multivitamín co mám neobsahuje minerály a Zinek je jeden z nejdůležitějších. Při vyšších dávkách zinku se vylučuje z těla měď, proto je rozumně daná dohromady se zinkem.
Co si myslím, že je dobré - Aminostar one daily - měly by tam být všechny minerály i vitamíny, co tělo potřebuje.
Dávkování - Sportovci potřebují větší dávky než nesportující populace, pro které byly DDD určeny, takže když je DDD 1 pilulka, berte 2 nebo 3.

2) Proteiny
Všichni kulturisti mají ve všechn filmech proteiny a lijou je do sebe v šatnách, to ví každej. Jsou ale potřeba? pokud denně nesníte moc masa, jste vegetarián tak ano. Na trhu jsou proteiny z různých zdrojů, nejuniverzálnější je ale syrovátkový (whey) protein.
Co používám já - WheyCo - důvodem ke koupi byla cena. Syrovátkový koncenrát trochu říznutý kolagenem, není to úplně na škodu - kolagen vyživuje klouby. Mám příchuť čokoláda, nechutná úplně nejlíp ale zvyknete si. Příšte vezmu asi jahodu.
Co si myslím, že je dobré - Nutrend whey 80 - u tohoto v podstatě nejde udělat chybu, chutná dobře, trochu víc práší ale je to kvalitní protein. 
Dávkování - U proteinů to je úplně na vás, já dávám 1-2x denně cca 40 gramů do trochy vody. S mlékem se proteiny nedoporučují pít, rozhodí do aminokyselinové spektrum. (pokud nejste kulturista tak vám to může být úplně jedno a klidně si ho s mlékem dejte, časem stejně přejdete na vodu kvůli pohodlnosti)

3) Spalovače tuku a NO produkty (pumpy)
Podle většiny lidí by spalovače měly být na prvním místě, ale ono to není tak úplně pravda. Upřímně, pokud si spalovač nepícháte do stehna (steroidy) tak za vás tuk prostě spalovat nebude. Většina obsažených látek jsou pouze stimulanty a zbytek jsou látky, které čerpají z podvodných studíí, nebo nepochopení jejich významu (čau l-karnitine). 
Na druhou stranu, pokud do sebe kopnete 300 mg kofeinu, podpořený guaranou a kdo ví čím vším, bude se vám zdát, že můžete lítat. Budete vyhledévat fyzickou aktivitu, v posilovně podáte lepší výkon a tím pádem spálíte víc kalorií. Na dávky kofeinu a jiných látek si tělo po čase (cca 2 týdny) zvykne a už to nebude ono, je dobré to nějak cyklovat - týden to brát, 2 týdny vynechat. Pokud to budete brát 2 měsíce vkuse, ke konci bude zabírat spíše placebo efekt než "účinné látky"
Co používám - Xtreme Napalm  - nakopávač, pumpa. Kofein, arginin, citrulin a celkově klasické látky. Funguje dobře, po určité době přestane. 
Co myslím, že je dobré - Produkty od firmy Stacker - spalovače, klasická kombinace látek.
Jen taková poznámečka, pokud vám některé volně dostupné spalovače slibují, že zvednou teplotu těla a tím pádem pálí tuky, lžou. Dokáže to leda clenbuterol - lék na předpis na astma. 

Článek má pouze informativní charakter, pro odborné informace se poraďte s odborníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat