pátek 12. září 2014

Která dieta je nejlepší?

Atkinsova dieta, Zónová dieta, Paleo dieta, Warrior dieta, Přerušovaný půst, Vegan dieta, Unicorn meat dieta a tisíce dalších zaplavují internet. Každá slibuje co jen může, od detoxikace těla, nárůstu svalové hmoty, lokálního spalování tuku po nárůst krovek a možnost létat.

Každá knížka je napsána tak, aby vás zaujala. Ve většině je poutavý a dojemný příběh autora knížky, který byl kdysi tlustý, přišel o pravou nohu a levou roku, koupil si každou dostupnou dietní knížku, 4 a půl roku studoval každou studii v historii internetu a potom vynalezl jeho dietu, končetiny dorostly, má postavu jako atlet a už nemusí nosit brýle.
Další kapitoly obsahují věci, kterým lidé nerozumí. Zaplácá se místo vysvětlením jak fungují hormony v těle, pak se hodí nezpochybnitelná klasika - jezte každé 3 hodiny nebo budete tlustí, nějaké chlácholení že nikdy nebude mít hlad a hlavní část - svedení obezity na nějakou skupinu jídel. Ovoce, maso, sacharidy, tuky, mléčné výrobky, každá knížka si něco najde. Když přestanete jíst ty potraviny, zhubnete. Nezhubli ste? asi jste je nevyřadili, nazdar.
No nic, tak tahle knížka nezabrala, tak si najdete jinou a koloběh se opakuje.

Není to tak jednoduché, nebo spíš, je to tak jednoduché?
Pár pravidel, která jsem se naučil

1) Zmrzlina nemůže za to, že máte nadváhu
Žádná potravina nefunguje na principu že vám po jejím požití naroste pneumatika na břiše. Prostě ne. Pokud netrpíte žádnou alergií na jídlo (lepek, mléčná bílkovina, vajíčka) můžete si čas od času dát vaše oblíbené brambůrky, zmrzlinu nebo párek v rohlíku. Klíč je - s citem

2) Nemusíte počítat kalorie
Počítání kalorí funguje. Funguje dobře. Není to ale nutné, pokud jíte převážně jídla, která mají hodně co nabídnout - vitamíny, antioxidanty a zdraví prospěšné látky a nemají moc kalorií, dá se říct že je těžké se přejíst tak moc, abyste nabírali váhu. Pokud jíte celý den kuřecí maso, trochu rýže a v mezičase trochu ovoce a zeleninu, těžko ztloustnete.

3) Je jedno, kdy a kolikrát za den jíte
Ou, paní čtyřicátnice ze staré školy nejspíš hned teď zavřou blog. Nevadí, ať si jdou dát jejich 8 jídlo za den a pak jdou šlapat 2 hodiny na rotoped, schválně se v posilovně podívejte, jak takoví lidé vypadají. Je jedno, kolikrát denně jíte, záleží na tom, kolik toho jíte. Někomu se lépe udržuje režim a jí méně nechtěných potravin při 6 jídlech denně, někdo zase při 2 jídlech. Osobně mi nejideálnější přijdou 2 jídla denně, oběd a večeře. Dopoledne nemám hlad a rád jím na večeři hodně jídla. Takhle si to můžu dopřát a pořád hubnout.

4) Pohyb, pohyb!
Pokud chcete zhubnout, měli byste začít dělat nějaký sport. Já jsem se našel v posilování, mám to jako koníček a je to pro mně zábava. Někoho posilovat nebaví, to nevadí. Jezděte na kole, zaplaťte si lekce spinningu, choďte na procházky, najděte si fotbalový tým. Všechno se počítá. Každopádně nějaký sport doporučuji, bez něj sice zhubnete ale ztratíte hodně svalové hmoty. Bez svalů budete vypadat pořád kulatí, sice lehčí, ale kulatí. To chcete?

5) Nejlepší dieta je ta, kterou dokážete držet celý rok
Dokážete celý rok počítat kalorie? To sotva. Dokážete si celý rok nedat ani sklenku mléka? Dokážete jíst celý rok každý den pod 50gramů sacharidů? (50g sacharidů = 2 banány) s takovou vůlí můžete jít do armády.

V dalších článcích se můžete těšit na konkrétnější rozebrání stravování.

Žádné komentáře:

Okomentovat