sobota 13. září 2014

6 důvodu proč nehubnete


1) konzumujete moc kalorií
Pokud chcete zhubnout, musíte jíst méně než dosud. Jasné jako facka. Přesto je to věčný problém u drtivé většiny populace. Někteří lidé tvrdí, že pokud nejíte žádné sacharidy tak můžete sníst bílkovin a tuků kolik chcete - není to pravda. Bílkoviny, Tuky i Sacharidy obsahují kalorie. Nezáleží jestli jsou přebytečné kalorie z jeleního penisu nebo jablka.
Jíst 2000 kalorií není zábava, není to příjemné a budete mít hlad. S tím se musí počítat a přetrpět to. Hodně lidí jí 5-8x denně aby "zrychlili metabolismus" a nakonec kvůli tomu jí nadbytek kalorií a tím pádem nehubnou.

2) konzumujete moc jednoduhých sacharidů
Bílé rohlíčky, to je vaše, co. A může to být jeden z důvodu, proč ty špeky nejdou dolů. Skoro všichni tlustí lidé mají špatnou insulinovou senzitivitu  - zjednodušeně jde energie z sacharidů (rychlých) přednostně do tuků, než do svalů.
Představte si 2 brány, jedna brána vede do tuků a druhá do svalů. Špatná insulinová senzitivita = uzavřená brána ke svalům a otevřená ta k tukům. Omezte sacharidy na komplexní zdroje, ovoce a zeleninu. Čím budete hubenější, tím budete rychlé sacharidy lépe snášet.

3) dostáváte do těla moc tuků
Jistě, tuky nejsou špatné, nezabijí vás a nezvýší vám cholesterol. Každopádně mají stále nejvíc kalorií na gram a pokud každý den sníte 2 balíčky arašídů, půl kila slaniny a zalijete to litrem olivového oleje, budete tlustí. Všechno s citem.

4) jíte moc oříšků
Oříšky mám moc rád, jím jich hodně. ale ! patří mezi velmi kaloricky objemné potraviny a nesmíte jich sníst moc. Pokud si koupíte pytel mandlí, sníte pytel mandlí. Kupujte si menší pytlíky a vždycky si je předem rozdělte na více částí. Oříšky můžou být taky problémové pro alergické lidi (na oříšky, samozřejmě).

5) cvičíte jak modelka
Chcete zhubnout, tak sundáte všechno těžké železo z tyče a začnete cvičit s pár kilama a ideálně alespoň 15 opakování. Jenže je to pitomost. Hluboko zakořeněný mýtus stále přetrvává a čím dál více lidí se snaží tuk doslova "spálit". Tak to ale nefunguje.
Hlavním cílem cvičení při hubnutí je udržet si nějakou sílu a ideálně silově moc neklesat. Cvičte silově - 1-6 opakování, těžká váha.

6) Málo a nekvalitně spíte
Při nedostatku spánku se zhoršuje insulinová sensitivita a zvyšuje se kortizol. Oboje je špatné pro hubnutí. Na spánek se nesmí kašlat, je stejně důležitý, ne - li důležitější než cvičení a strava. Pokud je pozdě večer, jste unavení a měli byste ještě cvičit, spánek má přednost.
Více spánku = kvalitnější život. Udělejte si ze spánku prioritu !

1 komentář:

  1. super článek! :) já třeba nechápu lidi, co cvičí třeba jenom pilates a myslí si, že budou mít za týden špeky dolů a horu svalů...chce to prostě přidat na intenzitě a nešetřit se :)

    OdpovědětVymazat