pondělí 22. září 2014

Nikdy to nepůjde podle plánu

Jak praví nadpis, ať už se chcete učit dějepis, zvýšit váš bench press nad 100 kg nebo zhubnout, nikdy se vám to nepovede tak, jak chcete. Lidé mají někde v sobě zákodované udávání nereálných cílů.



Já sám jsem si před rokem s 122 kg představoval, jak za pár měsíců půjdu na pláž a nebudu se muset stydět sundat tričko. Uběhl rok a už vím, jak moc bláhová představa to byla. Většina mých kamarádů s 50 kg přišla do posilovny a po prvním tréninku si mysleli, že za měsíc budou muset kupovat o číslo větší oblečení, protože jim bude biceps trhat rukávy.

Pokusím se vám uvést pár důvodů jak se tomu dá předejít, případně se prostě smířit.

1. NEÚSPĚCH JE V POŘÁDKU

Zrovna dneska jsem přišel po tréninku domů a snědl jsem 4 rohlíky, jeden toust se sýrem, nějaké ovoce a celkově jsem do sebe nedostal ani gram bílkovin. Plánoval jsem to? ne. Je to ideální? vůbec ne. Zboří se svět? ne. Naberu zpátky všech 40 shozených kg? to sotva.

Lidé nejsou stroje a každý udělá občas chybu. Chápu že jste zmatení z časopisů dieta a když si dáte víc jak 5 gramů brokolice po šesté hodině večer máte pocit že jste všechnu snahu zahodili, ale tak to prostě nefunguje. Budete mít problémy v rodině. Budete dělat příjmačky na školu. Budete mít strest v práci. Přijdete domů a sežerete 4 čokolády za 5 minut. Musíte se s tím smířit.

2. I PŘEZ NEÚSPĚCH JSTE 5%

Schválně, zítra se podívejte okolo sebe. Co uvidíte? zástupy (hubených?!!) lidí u automatů na čokoládu, lidi svačící skittles a colu, bagety s majonézou všude okolo. Berte na paměť - už jen to, že se snažíte jíst zdravě, čtete tenhle blog nebo jakýkoliv jiný web o hubnutí děláte pro své zdraví o 95% víc, než průměrný, leč třeba hubený člověk. Když zhřešíte, sníte balíček oreo. Kolik takoví lidé sní balíčků oreo za den a ani si nemyslí, že by bylo něco špatně? Nikdo není dokonalý, ani vy - smiřte se s tím.

3. CHEAT DAY

Burgery, Pizza. Hranolky. Čokoláda. Nutella. Další 4 nutelly. NARÁZ - co?. Ano, čtete správně. Pokud vám to takhle vyhovuje, naplánujete si každý týden jeden cheat day. Vpodstatě to znamená, že se na den vykašlete na všechny pravidla vašeho stravování. Můžete snít, pít dokud neprasknete. Já si takhle nastavuju pátky (zábavy, oslavy narozenin) (soboty - lenošný den kdy si jen užívám že žiju). Každopádně, po dobu celého týdne se snažte být co nejpečlivější.

pár tipů k cheat dayi - Cvičte - ideálně po co nejnáročnějším tréninku do sebe nahažte to "nejhorší" co plánujete. Energie bude (zjednodušeně) putovat do svalového glykogenu a né do pneumatiky na břichu.
Kofein - pokud budete pít kofein (kafe, energeťáky, coca-cola) - kofein odvodňuje - s trochou štěstí nějaké "špatné látky" vymočíte.


Žádné komentáře:

Okomentovat