pátek 12. září 2014

Lokální redukce tuku, ano nebo ne? (+ gynekomastie)

Internetová diskuse, převážně pro ženy - každý druhý dotaz směřuje na lokální hubnutí. Chci zhubnout břicho. Nechci mít tak velké boky a zadek!. Většinou jsou všichni odpálkování s tím, že lokální spalování tuku není možné a tuk leze rovnoměrně dolů a nejde to nijak ovlivnit. Není to ale tak jednoduché.


Není to žádná zaručená technika, každopádně. Pokud máte v těle přebytek estrogenu, tuk má tendenci se ukládat u mužů tak, jako u žen. Tedy přebytečný tuk je hlavně na hrudníku, na bocích a na zadku / nohou. Pokud máte dostatek testosteronu a) nejste tlustí b) tuk se ukládá na břiše, s čímž opravdu kromě lepší stravy a pohybu se nejde nijak jinak vypořádat.

Budeme se věnovat dál části mužské populace s vysokým estrogenem. Je to celkově takový velký koloběh ze kterého se leze těžko ven, jakmile přiberete hodně tuku, aromatáza začne pracovat na plné obrátky. Aromatáza přeměňuje váš testosteron (velké svaly, ranní "stan") na estrogen (tuk, vyšší hlas, bitch tits). Tím pádem čím jste tlustější, tím máte v těle více estrogenu, který vás dělá ještě víc tlustější a ukládá tuk na hrudi, bocích a zadku.

Jak se estrogenu zbavit?
1) mám gynekomastii - zvětšené prsní žlázy
Jestli máte gynekomastii, zkráceně gyno - poznáte to. Každý den kdy se sprchujete a díváte se do zrcadla, proklínáte celý svět a nechápete, proč to je zrovna váš problém. Vybíráte si trika s potiskem přez hrudník, protože to zakrývá vaši "chloubu". Ideální je zajít k lékaři, třeba k obvoďákovi, říct mu že vás bolí bulky pod prsem, že je tam máte chvilku a máte z toho strach, že chcete poslat na endokrinologii. Endokrinolog vám udělá krevní testy a pokud se potvrdí že máte vysoký estrogen, nasadí vám prášky, které blokují estrogen. Pokud ani to nezabere a máte pravou gynekomastii, pošle vás k chirurgovi, který vám nabídne operaci. Tu by měla hradit pojišťovna.

2) Nechci jít k doktorovi, popř mi doktor nic nechtěl předepsat
V tomhle případě je potřeba se soustředit na to, co můžete udělat hned teď. Sám se s vysokým estrogenem potýkám, takže mám nějaké zkušenosti.
Zhubněte - Když zhubnete tuk (pomocí kalorického deficitu), možná to nebude z problémových partii ale celkově budete mít tuku méně = méně aromatázy = méně estrogenu. Potom stačí nějaká detoxikační dieta co přebytečný estrogen z těla dostane a problémové partie by měly začít mizet.
Jezte organické potraviny  - Podle různých "konspiračních" teorií jsou kuřata napíchány hormony, krávy dojí toxické mléko a ovoce je sprejována pesticidy, které obsahují částice podobné estrogenům, které se v těle chovají jako estrogeny. Každopádně, organické potraviny jsou drahé a nejsou všude dostupuné.
Suplementy - nebudou mít nikdy takový účinek jako výše zmíněný prášek předepsaný od doktora, každopádně to nejspíš taky může pomoct. Nezkoušel jsem, ale z toho co jsem četl.
Reishi - údajně pomáhá redukovat aromatázu. - doporučuje se vyšší dávkování, od 5 kapslí denně.
Shiitake, Maitake - podporují se s reishi navzájem. V těchto obchodech mi přijdou dost drahé, no levnější jsem nikde nenašel. Jinak je mívají na body-testu.
Fenugreek - Působí na luteinizační hormon a ten zase na testosteron a estrogen.
DIM - látka v brukvovité zelenině. Funguje na blokaci estrogenu, takže pokud vám vysloveně nevadí, jezte hodně brokolice.
Bioflavonoidy
Každopádně za suplementy musíte utratit poměrně velkou částku a není záruka, že budou fungovat.
Přerušovaný půst  - V jedné "biohacking" knize jsem se dočetl, že pro obnovení hormonální rovnováhy pomáhá přerušovaný půst. Brzy o něm najdu článek.
Knížky - Existuje velké množství knížek, které se oplatí si pořídit. mezi ně patří - 31 denní testosteron , Naturální zvýšení testosteronu

Žádné komentáře:

Okomentovat